Espresso, kaip svarbiausias elementas

 

Ką mes žinome apie espresso ir kodėl jis yra toks svarbus kavos gėrimų ruošime.

Pažiūrime pradžiai kavos gėrimų klasifikatorių.

Espresso_review_hub_Beverage_Guide

Šie gėrimai ruošiami praktiškai kiekvienoje kavinėje, o šių gėrimų esminis pagrindas yra "Jo Didenybė ESPRESSO" - Karalius kavos pasaulio...
Ir šiandien plačiau būtent apie ESPRESSO (apie klasifikatorių vėliau:)).
Nepaisant gana sudėtingos paruošimo procedūros (jei ruošiame kokybišką gėrimą) - espresso yra gana paprasta apibūdinti.
Esmė espresso kaip gėrimo gali būti išreikšta taip: tai kavos pupelių ekstraktas gaunamas didelio spaudimo pagalba - tiksliau 9 BAR (kurį sukuria espresso kavos aparatas)

5cf0560debba8c9b5da6735446cc225d

Karštas vanduo, praeinantis būtent po tokiu spaudimu per 7-gramų dozę kavos, išspaudžia apie 30ml espresso porc., per 25-30 sekundžių.

41d11a8e0a4a34d2e9bfa48e0bdc0c3a

Reikia pasakyti, kad vienintelio ir griežto espresso standarto pasaulyje neegzistuoja. Tačiau yra standartinių reikalavimų šiai Italijos klasikai:
1. Vandens tekiejimas į kavos puodelį vyksta per 25-30 sekundžių.
2. Paruošto espresso kiekio puodelyje turi būti 25-30 ml - kitaip tariant - nepilnas puodelis, kuris atrodo taip:

espresso-coffee1
3. Tankios putos buvimas

Wallpaper_06_large
Kartais per paskutinius lašus ekstrahuojant kavą, atsiranda dryžuotas takas, kuris vadinamas "tigro oda" (arba italų - «tigratura»).

e6acbceb265b92c36c0bbd0a4b0b3edb

Niuansų labai daug, kava turėtų būti šviežiai sumalta, kavos dozės ( tablėtės ) suspaudimas ir vandens tiekimo temperatūra - teisingi,  puodelis - storasienis, šiltas, ir t.t...

0_14282800_1435133707_img
... Bet jeigu Jūs žinote 3 iš minėtų aukščiau standartų ( o Jūs juos jau žinote ), tai leis kontroliuoti bent išorinius parametrus Jums paruošto espresso.

bc11762af6227008b212c28e0424878b
Einam toliau, dabar apie espresso puodelius ir šaukštelius.
Kavos pasaulyje espresso puodelis vadinamas prancūzišku žodžiu "demi-tasse» (pažodžiui - "pusiau-puodelis" :)), Italijoje tradiciškai vadinamas «tazzina da espresso» - «Espresso puodelis"
Svarbiausia charakteristika šio puodelio -  yra jo storios sienelės.

0_42023600_1435133706_img
Tai susieta su tuo, kad espresso puodelis gali turėti labai nedidelį kiekį kavos, kuri yra labai greitai atvėsinama, o storios puodelio sienelės geriau išlaiko šilumą paruošto gėrimo (dėl tos pačios priežasties espresso išgeriamas gan greitai - keliais gurkšneliais vos už 10-15 sekundžių).
Tema "kavos šaukštelio" kartais atneša liūdesį. Taip yra dėl to, kad vis dar yra daug vietų kur nesupranta paprasto skirtumo tarp kavos ir arbatos šaukštelių ...
Ir tai ne tik pas mus - taip visame pasaulyje - čia, pavyzdžiui, Ispaniškas "ekzempliorius" šaukšto, kuris akivaizdžiai neatitinka pagal dydį prie puodelio.

961340ff147e65dbf4dce78e5e89096e

Dydžių disharmonija
Deja, nustatyti kavos skonį  iš išvaizdos arba skleidžiamo aromato nėra įmanoma, todėl pagrindinis ir pats pirmas kriterijus kokybiško espresso yra kavos puta ( italų - "Crema" ). Kavą be putos Italas laiko nekokybišką.

Beje, iš lingvistinės pusės, žodis "Crema" labai įdomus: italų tai reiškia tiesiog "puta" ir turi teigiamą konotaciją.
Bet kada jie nori išreikšti žodį "puta" (įskaitant jūros putą) italai vartoja kitokį žodį - «schiuma».
Šiam kartui tiek, iki greito 😉

Nėra komentarų

Parašykite komentarą

Du musst angemeldet sein um hier zu kommentieren